1984:  De kat op het Spek

Opgevoerd: 6 april 1984

Een introductie, geschreven door Gerry Riezebos:
"Het was op vrijdagavond 17 juni 1983 dat we in de tuin zaten bij de familie Bootsma aan de Zinniaweg om plannen te maken voor de opvoering van ons eerste toneelstuk "De kat op het spek".
Er kwam natuurlijk nogal wat kijken.
Het was al een aantal keren aan de orde geweest in de wijkvereniging en een oproep in De Stins bracht een aantal mensen bij elkaar.
Er werd die avond druk overlegd. Er moesten nog mannen bij; er hadden zich wel een paar mannen opgegeven, maar niet genoeg. Later in het jaar werd besloten toch het stuk te spelen door één van de vrouwen tot man te bombarderen.
Ook moest er een decor getimmerd worden. We vonden iemand buiten Westenholte, een garageondernemer, bereid om ons onderdak te verlenen voor het timmeren van het decor.
We hadden bovendien daar in de buurt een eersteklas timmerman gevonden die ons erdoor sleepte, want we wisten natuurlijk wel hoe we een hamer moesten vasthouden, maar ermee slaan was iets nieuws.
Op 13 september 1983 vond de eerste repetitie plaats.
Een vaste oefenruimte hadden we niet. De dinsdagavond werd er gerepeteerd en dat gebeurde overal; in huiskamers, in bedrijfsruimtes, in scholen en in Het Anker, we waren flexibel.

Er werd heel wat discussie gevoerd tussen het spelen door, maar ook heel veel gelachen. Zoals gebruikelijk bij toneel ging er soms ook veel fout. Maar de regisseur, Maarten Bootsma uit Kampen, flanste alles aan elkaar.

Het hoogtepunt van escalatie kwam ook in dat jaar tot uitdrukking toen één van de spelers (zachtjes) een vaas moest stukslaan op het hoofd van een andere speler. Helaas ging dat ietsje te hard, zodat de speler echt duizelig werd.
Toen het publiek ook nog voor een beetje opschudding zorgde omdat een rood veertje uit de plumeau precies voor het voorhoofd van de getroffen speler bleef hangen, toen hadden we pas echt toneel gespeeld!

Trouwens, zo'n bewogen jaar heb ik later zelden meer meegemaakt. het was denk ik ook het wennen aan elkaar, maar het was wel heel leuk.
Onze eerste opvoering in Het Anker gebeurde op  6 april 1984. Het was een enorm succes, het overtrof onze stoutste verwachtingen.
De toneelgroep, die inmiddels de naam "De Voorst" had gekregen, had haar intrede gemaakt"
Gerry

De Cast  (wordt gewerk aan het complementerent)

Gerry Riezebos
Erik ..
Janny Wink
Jennie Huisjes
Levert Walgien
Aukje van Ringen
Marjolein Bootsma

In "De Stins" van maart 1984 stond deze korte aankondiging:

wat gebeurt er als een jonge getrouwde man Italiaans leert en denkt zijn correspondentievriend uitgenodigd te hebben, maar ....
Terwijl zijn vrouw niet graag weggaat en een vervelende huiseigenaresse 
altijd roet in het eten gooit??
Dit alles overgoten met en sausje misdaad en ....

Ook in De Stins een eerste groepsfoto:


Van Gerry (Riezebos) Put ontvingen we in 2009 onderstaande foto's van dit eerste stuk

   

<< terug naar het overzicht